Yapay Zeka ve Ayrımcılık Konusunda Prof. Dr. Mehmet Rıfat Tınç’tan Önemli Değerlendirmeler
Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Rıfat Tınç, yapay zekanın ayrımcılıktaki rolünü değerlendirerek Türkiye ve dünya genelinde alınan önlemleri ele aldı.
Yapay zekanın, cinsiyet, yaş, köken gibi kişisel özelliklere dayalı olarak ayrımcılık yapabileceğini söyleyen Prof. Dr. Tınç, “Teknolojik bir nesnenin ayrımcılık yapması, onu hukuki açıdan bir suç aletine dönüştürebilir. Bu yüzden yapay zekanın ayrımcılık yapabileceği şekilleri anlamak büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
‘Yapay Zeka İki Farklı Şekilde Ayrımcılık Yapabilir’
Tınç, algoritmaların hukuk ve toplumsal bilgiye sahip olmadığı için ayrımcılık yapma potansiyeline sahip olduklarını vurgulayarak şunları belirtti: “Bir yazılımın hukuk mantığını benimsemiş olması dahi, ayrımcılık iddialarını beraberinde getirebilir. Yazılımlar ve robotlar toplumun ve hukukun gelişimine engel olamaz.”
Prof. Dr. Tınç, yapay zekanın ayrımcılık yapmasını engellemek için algoritmik önlemler, kurumsal önlemler ve insani önlemler alınması gerektiğini aktardı. Ayrıca yapay zekanın sorumluluğunun belirlenmesinin zor olduğunu ve mevzuatta düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.
Yapay zekanın insanlığa fayda sağlaması için etik ve adil bir şekilde geliştirilerek kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tınç, yapay zekanın bilişim suçlarıyla ilgilenen kurumlar tarafından denetlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)