Makine öğrendi şimdi öğretecek

Posted by

Yapay zeka teknolojisinin öncü şirketi OpenAI, sohbet robotu ChatGPT’nin yeni versiyonu olan GPT-4o’yu tanıttı. Sesli iletişim, anlık çoklu dil çevirisi gibi özelliklerişle çığır açacak yeni nesil sohbet robotu, uygulamaya abone olmayanlar da dahil herkesin kullanımına açılacak.

GPT-4o, önceki versiyonlarına göre daha hızlı ve dili konuşma diline daha yakın, hatta zaman zaman ‘flörtöz’ bir dil kullanıyor. Yeni versiyonun görselleri ‘okuyabildiği’ ve yüz ifadelerinden duyguları ayırt edebildiği de belirtiliyor. Kullanıcılarla sesli diyaloğa girebiliyor.

Özel öğretmen gibi

Ayrıca ‘hafızası’ sayesinde daha önce verdiği yanıtları da hatırlayabiliyor. Yapay zeka sohbet robotunun yeni versiyonu, daha kolay bir sohbet diline sahip ve sorulara anında yanıt veriyor. Ses tonlamalarını ayırt edebiliyor, kendi ses tonunu da değiştirebiliyor. Amerikan aksanıyla İngilizce konuşan yumuşak bir kadın sesinin kullanıldığı yeni sohbet robotu özel öğretmen gibi matematik problemlerini konuşarak çözebiliyor. GPT-4o’nun sesli versiyonunun kullanıldığı canlı tanıtım gösterisinde, yapay zeka robotu bir kağıda yazılmış olan basit bir denklemi çözmektense faydalı tavsiyelerde bulundu.

50 dilde çeviri

Tamamen ücretsiz olacak ve herkesin kullanımına açılacak olan GPT-4o’nun getirdiği en büyük yenilik ise, tam 50 dilde birden tercüme yapabilmesi. Tüm bu özellikleriyle yeni nesil yapay zeka asistanı olma yönünde ilerleyen GPT-4o akıllara Joaquin Phoenix’in başrol oynadığı “Her” filmini getiriyor.

GPT-4o, önümüzdeki birkaç hafta içinde şirketin geliştirici ve tüketiciye yönelik ürünlerinde kullanıma sunulacak.

OpenAI Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati, GPT-4o’nun “GPT-4 düzeyinde” zeka sağladığını ancak GPT-4’ün çeşitli yöntem ve ortamlardaki yeteneklerini geliştirdiğini söyledi.

GPT-4o, metin, ses ve video alanlarında daha hızlı bir şekilde çalışıyor. Etkinlikte, ChatGPT’nin telefon kamerasıyla çevreyi görebildiği ve algılayabildiği de gösterildi. Verilen bir yazılım kodunu algılayarak, kod hakkında bilgi verebilen ve kod hakkında sorulan sorulara cevap vererek karşılıklı olarak sohbet edilebilen sistem, sesli iletişimde araya girilebildiği için gerçekten bir insanla konuşuyormuş hissiyatı oluşturuyor.

Ne kadar yakıyor?

Yapay zekayla ilgili, kimsenin görmek istemediği büyük bir sorun da, bu teknolojinin doğaya maliyeti. Yapay zeka normal bilgisayar işlemlerinden çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Yaptığı işlemler karmaşıklaştıkça, harcadığı enerji de artıyor. GPT-4o’nun tanıtım toplantısındaysa bu teknolojinin “sürdürülebilirliğinden” hiç bahsedilmedi.

Rakiplerinden farkı ne?

Elon Musk’ın Grok ve DeepMind’ın Pi yapay zeka sohbet robotları da bulunuyor ancak bu şirketlerin önceliğinin ürünlerinde robota bir “kişilik” vermek olduğunu görüyoruz. GPT-4o ise yazılı, sesli ve görsel bilgileri algılayıp eş zamanlı olarak yanıt verebilmesiyle, yarışta rakiplerinin önüne geçmiş görünüyor. Google da bugün yapacağı yıllık Google I/O teknoloji konferansında kendi yapay zeka teknolojisinde katettiği gelişmeleri açıklayacak.

GPT-4O ne zaman çıkacak?

Şirket, GPT-4o modelinin önümüzdeki birkaç hafta içinde ChatGPT’de kullanıma sunulacağını söyledi. OpenAI ayrıca tamamen yeni GPT-4o büyük dil modelini ücretsiz olarak kullanıma sunacağını, yani kullanmak için ChatGPT Plus aboneliğine gerek olmayacağını duyurdu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir